ZANZİBAR - STONE TOWN - ESKİ ŞEHİR

Zanzibar'daki Taş Şehir, Doğu Afrika'nın Swahili kıyı ticaret kentlerine güzel bir örnektir. Kentsel dokusunu ve kent manzarasını neredeyse bozulmadan korur ve bir binyılın üzerinde Afrika, Arap bölgesi, Hindistan ve Avrupa kültürlerinin farklı unsurlarını bir araya getiren ve homojenize eden kendi kültürünü yansıtan birçok ince bina içerir.

 

Unguja adasının batı kısmından Hint Okyanusu'na uzanan bir burnun üzerinde yer alan Zanzibar Stone Town, Swahili ticaret kasabasının olağanüstü bir örneğidir. Doğu Afrika kıyılarında geliştirilen bu tür kasaba, Arap, Hint ve Avrupa etkileri altında daha da genişledi, ancak bu bölgeye özgü kentsel bir kültür birimi oluşturmak için yerli unsurlarını korudu.

Zanzibar'ın Taş Kenti, kent dokusunu ve kent manzarasını neredeyse bozulmadan koruyor ve Afrika, Arap bölgesi, Hindistan ve Avrupa’nın farklı unsurlarını bir araya getirip homojenize eden kendi kültürünü yansıtan birçok ince binadan oluşuyor. milenyum.

Temelde koralin taşlı ve mangrov kereste içerisinde yapılan ve kalın bir kireç harcı ile döşenmiş ve daha sonra sıvalı ve kireçle yıkanan Taş Şehir binaları, Swahili, Hint, Arap ve Avrupa etkisinin bina gelenekleri ve şehir planlaması üzerindeki karmaşık bir kaynaşmasını yansıtıyor. Dar bir koridordan ulaşılan açık bir avlu etrafına yerleştirilmiş uzun ve dar odalı iki katlı ev, özenle oyulmuş çift 'Zanzibar' kapıları, bazıları ise geniş vernadahlar ve zengince dekore edilmiş iç mekanlarla öne çıkıyor. Bununla birlikte, basit zemin kat Swahili evleri ve ticari bir “duka” alanı etrafında inşa edilen “çarşı” sokakları boyunca dar cepheli Hint mağazaları.

 Büyük binalar 18. ve 19. yüzyıllardan kalmadır ve daha önceki bir Portekiz kilisesinin bulunduğu alana inşa edilmiş Eski Kale gibi anıtları; Sultan Barghash tarafından yaptırılan büyük bir tören sarayı olan harikanın evi; Eski Dispanser; Joseph’in Roma Katolik Katedrali; Hıristiyan Kilisesi Anglikan Katedrali, köle ticaretinin kaldırılmasında ve son köle pazarının yerinde inşa edilmesinde David Livingston'un çalışmalarını anıyor; köle tüccarının Tippu Tip'in ikametgahı; Malindi Bamnara Camii; İsmaili tarikatı için yapılan Jamat Hanı; Kraliyet Mezarlığı; Hamamni ve diğer Pers hamamları. Dar ve dolambaçlı sokak modeliyle birlikte, sahile bakan ve açık alanlara bakan büyük konaklar, bu binalar, Afrika ve Asya sahilleri arasındaki uzun süredir devam eden ticaret faaliyetini yansıtan olağanüstü bir kentsel yerleşimdir. Özellikle, Stone kasabası, ayrıca, köle ticaretinin sonlandırıldığı yer olarak da işaretlenir.

Kriter (ii): Zanzibar'ın Taş Şehri, kültürel kaynaşmanın ve uyumun olağanüstü bir tezahürüdür.

Kriter (iii): Yüzyıllar boyunca, Asya ve Afrika arasında yoğun bir deniz ticaret faaliyeti vardı ve bu, Taş Kent'in mimarisi ve kentsel yapısı tarafından istisnai bir şekilde gösteriliyor.

Kriter (vi): Zanzibar, köleliğin bastırılmasında büyük sembolik öneme sahip, çünkü Doğu Afrika'daki ana köle ticareti yapan limanlardan biriydi ve David Livingstone gibi rakiplerinin kampanyalarını yürüttükleri üs oldu.

 Bütünlük

Stone kasabasındaki bireysel binalar, yapıları, inşaat malzemeleri ve teknikleri ile Hint Okyanusu'nun çevresi etrafındaki farklı kültürlerin değişimini ve etkisini gösterir. Mülkiyetin olağanüstü evrensel değeri, bloklar (küme) ve binaların bir araya gelmesi, binaların açık alanlar, caddeler, yollar ve bahçelerle ilişkisini içeren Kentin yerleşim düzeninde, görüntülenen kıyı kenarının karakterinde bulunur. denizden ve karadan denize erişimin doğası. Bunların hepsi hala sağlam ama binalar bozulmaya açık ve denizden gelen görsel yönleri uygunsuz gelişmelere karşı savunmasız. İki tarihi deponun da dahil olduğu Malindi Limanı geliştirme projesi üzerinde çalışmak ve önceden onaylanmadan yeni, uygun olmayan bir şekilde ölçeklendirilmiş ve tasarlanmış liman tesislerinin inşası, iyi düşünülmemiş olsa bile, Zanzibaris'in bütünleşik gelişiminin ve meşru modern ilhamının nasıl bir öncül oluşturduğunu aracılığıyla ve açıkça, mülkün bütünlüğüne bir tehdit olabilir.

 Mülkiyet sınırı, kuzey-batı ve güney-batı boyunca uzanan plajlarla sınırlanan, kuzey ve güneybatı boyunca uzanan sahiller, Darajani Sokağı'nın doğusundaki açık alanlar ile sınırlandırılmış olan limanın bulunduğu bölgeyle sınırlıdır. Tampon bölge, Michenzani'nin modernist binalarının bir kısmını ve Mlandege'nin ana yolunu içeren Ngamam'ın tarihi bölümünü kapsar.

 otantiklik

Kasabanın topluluğu, tarihi kent dokusunu ve manzarasını büyük ölçüde koruyor. Binalar, kullanım alanları ve sokakların yerleşim düzeni, Hint Okyanusu jantındaki insani değerlerin değişimini ifade etmeye devam ediyor. Şehirde kullanılan inşaat malzemeleri ve malzemeleri hala Zanzibar takımadaları ve Swahili kıyı bölgesinde kullanılmaktadır. Yerel esnaf hem geleneksel inşaat teknikleri hem de laterit kumu, kireç ve mercan taşı gibi kaliteli inşaat malzemeleri üretmek için gerekli becerilerde yetkindir. Modern malzemeler, tasarımlar ve tekniklerden artan rekabet olmasına rağmen, geleneksel malzemeler ve yapım teknikleri hala büyük ölçüde kullanılmaktadır. Tarihi kentteki binaların çoğunun konut ve ticari alan olarak geleneksel kullanımının sürekliliği şehri korur takımadaların önemli bir idari ve ekonomik merkezi olarak. Yine de, Taş Şehir'in ortamındaki otantikliği mülk ve tampon alanındaki yeni gelişimin uygun olmayan ölçeğine ve tasarımına açıktır.

Koruma ve yönetim gereksinimleri

 Zanzibar takımadalarındaki kültürel varlıklar, 1948 tarihli “Eski Anıtlar Yasası” altında korunmaktadır. Bu yasal çerçeve, Resmi Gazetede yayınlanan özel anıt ve siteleri korur. Bu anıtların izlenmesi ve yönetimi ile ilgili sorumluluk, Müzeler ve Antik Çağ Dairesi'nin yetki alanına girmektedir. 1955'teki Şehir ve Ülke Planlama Yasası, aynı zamanda tarihsel olarak önemli evleri korumak için bir fıkra sunar. Taş Şehir, 1985'ten bu yana, 1955 İl ve İlçe Planlama Yasası uyarınca koruma alanı olarak korunmuştur. Son olarak, değerler, sınırlar ve özellikler, 1994 tarihli Taş İlçe Koruma ve Geliştirme Yasası ve bununla ilgili Master Plan tarafından korunmuştur. Stone Town'un değerlerini korumak, korumak ve geliştirmek için alınacak önlem ve stratejileri belirler. Bu yasal çerçevelerle birlikte, 1985 yılında oluşturulan Stone Town Koruma ve Geliştirme Kurumu (STCDA), 1994 Ana Planı'nı koordine etmek ve denetlemek için tam bir yetkiye sahiptir. Stone Town'daki birçok bina, İmar ve İskan Dairesi ve Vakıf Komisyonu. STCDA tarafından tüm paydaşlarla istişare edilerek, 2007'de belirtilen vizyonla mülk için bir Yönetim Planı hazırlanmıştır: “Stone Town kültürel mirasını korumak ve geliştirmek, kültürel kültürünü destekleyen sürdürülebilir bir insan yerleşimi olarak iyi korunmasını sağlamıştır. çeşitlilik ve Üstün Evrensel Değerlerinin Korunması ”.

 Stone Town, sadece tarihi bir yaşam şehri değil, aynı zamanda Zanzibar Takımadaları'nın ticari ve sosyo-kültürel bir merkezidir. Bu nedenle, mülk, trafik sorunları, arazi kullanımlarındaki değişiklikler ve Stone Town içinde konaklama masraflarının yetersizliği ve yüksek masrafları ile ortaya çıkan gelişim baskısına maruz kalmaktadır. 1990'dan beri turist gelişimi, şehirdeki kalkınma baskısında önemli bir faktördür. Bununla birlikte, miras teşviki, kültürel turizm ve turizm kalkınmasının nasıl sağlanacağı konusunda bir stratejinin bulunmaması konusunda net politikaların bulunmaması,

Kaynak: UNESCO