TÜRKİYE - EDİRNE / SELİMİYE CAMİ

Selimiye Camii ve Sosyal Kompleksi
Tek kubbesi ve dört ince minaresi bulunan kare Camii, eski Osmanlı başkenti Edirne'nin silüetine hakimdir. 16. yüzyılda Osmanlı mimarlarının en ünlüsü olan Sinan, medreseleri (İslami okullar), kapalı çarşı, saat evi, dış avlu ve kütüphaneyi içeren kompleksi en iyi eseri olarak kabul etti. İznik çinilerini üretimlerinin en yoğun olduğu dönemlerde kullanan iç dekorasyon, bu malzemede eşsiz kalan bir sanat formuna tanıklık ediyor. Kompleks, bir caminin etrafına inşa edilen ve tek bir kurum olarak yönetilen bir grup yapı olan Osmanlı külliyesinin şimdiye kadar elde ettiği en uyumlu ifade olarak kabul edilir.
Üstün Evrensel Değer
Kısa sentez

Osmanlı İmparatorluğu'nun eski başkenti Edirne'nin siluetine hükmeden, II. Selim'in görevlendirdiği Selimiye Cami Kompleksi, Osmanlı Külliyesi'nin mimarı Sinan'ın nihai mimari ifadesidir. Dört yükselen ince minaresi, görkemli bir şekilde dekore edilmiş iç mekanı, el yazması kütüphanesi, titiz işçilik, göz alıcı İznik çinileri ve mermer avlusu ile ilişkili eğitim kurumları, dış avlu ve kapalı çarşı ile tek büyük kubbesine ayak basan cami; Bir sanat formu ve 16. yüzyıl imparatorluk İslamının dindar yararı. Selimiye Cami Külliyesi'nin baskın konumundaki mimari yapısı, Osmanlı Devleti'nin en seçkin mimarı Sinan'ın büyük eserinin doruk noktasını temsil ediyor.

Kriter (i): Edirne'deki Selimiye Cami Kompleksi, 16. yüzyılda tüm Osmanlı mimarlarının en ünlüsü olan mimarı Sinan'ın yaratıcı insan dehasının şaheseridir. Sekiz sütunla desteklenen tek büyük kubbenin 45mx36m ezan alanı üzerinde 31.5 çapı vardır ve dört yükselen minaresi ile şehir silüetine hakimdir. Yenilikçi yapısal tasarım, çok sayıda pencerenin olağanüstü aydınlatılmış bir iç mekan oluşturmasına izin verdi. Cami kompleksi Sinan'ın kendisi tarafından en önemli mimari eseri olarak kabul edildi.

Kriter (iv): Kubbe, mekansal konsept, mimari ve teknolojik topluluk ve kenti taçlandıran konumu ile Selimiye Camii, Osmanlı İmparatorluğu'nun atası olan insanlık tarihinde önemli bir aşama göstermektedir. İznik çinilerini üretimlerinin en yoğun olduğu dönemlerde kullanan iç dekorasyon, bu malzemede hiçbir zaman mükemmel sonuçlanmayan harika bir sanat biçimine tanıklık ediyor. Cami, yardımsever bağımlılıklarıyla, külliyenin şimdiye kadar elde ettiği en uyumlu ifadeyi, bu en tuhaf Osmanlı tipi kompleksi temsil ediyor.

Bütünlük

Selimiye Cami Kompleksi, Üstün Evrensel Değerinin tüm özelliklerini mülk sınırları dahilinde içerir, iyi korunur ve gelişimin olumsuz etkilerinden muzdarip değildir. Mülkün baskın düzeninin önemi ve dönüm noktası statüsü göz önüne alındığında, tüm görüş koridorlarının korunmaya devam etmesi son derece önemlidir.

otantiklik

Cami Kompleksi, biçim ve tasarım, malzeme ve madde bakımından özgünlüğünü korumaktadır. Camii ve Arasta, kullanım ve işlev, ruh ve duygu bakımından özgünlüklerini koruyor. Medreseler müze olarak uygun yeni kullanımlar için biraz değiştirildi.

Koruma ve Yönetim gereksinimleri

Mülkiyet, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Ulusal Kanunu uyarınca korunmaktadır. 2863 ve Saygı Vakfı Kanunu. 5737 ve tüm eserler, Bölgesel Koruma Konseyi’nin onayını gerektirir. Selimiye Cami Kompleksi İdare Planının geliştirilmesini denetlemek üzere Edirne Belediyesi tarafından yerel ve merkezi kurum temsilcileri tarafından oluşturulan bir Koordinasyon ve Denetleme Kurulu kuruluyor. Ayrıca, Akademisyenler, STK temsilcileri, Mimarlar Odası, yerel ve merkezi hükümet ve Yerel Vatandaşlardan oluşan ve Yönetim Planını değerlendirecek ve önerilerde bulunacak bir Danışma Organı olacaktır. Yönetim Planının amacı, Selimiye Camii'nin korunmasını ve kültürel ve işlevsel değerlerinin bir bütün olarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır. Yapısal koruma, tampon bölge içindeki kentsel gelişim, ziyaretçilerin yönetimi, ziyaretçi hizmetleri, araştırma ve eğitim, veri yönetimi ve idaresi gibi kalkınma baskılarının yönetimi konularını kapsar. Kısa vadeli (1-3 yıl) ve uzun vadeli (5 yıldan fazla) öğeler içeren bir Eylem Planı dahil edilmiştir. Edirne şehrinin tarihi çekirdeği için Kentsel Koruma Planı (ana plan) ile mülkün Yönetim Planı'nın sorumluluğunu üstlenen çeşitli kuruluşlar arasında iyi koordinasyon, koruma, bakım ve ziyaretçi yönetimi de dahil olmak üzere koruma özelliği. Geleneksel koruma sistemleri ve propedi yönetimi belgelenmesi