Bavulumuzun Kaybolma Riskini Nasıl Azaltırız ?

Bagajım Kaybolursa Ne Yaparım?

Ben her yurt dışına çıkışımda uçak biniş kartımı alırken  ya  bavulum benimle birlikte gelmez ise diye tedirgin olurum bu tedirginliğim hiç bitmez her seferinde aynı korku içimi sarar durur bunun için de buna maruz kalmamak için yada başıma böyle bir şey gelirse  ne yapmam gerektiğini araştırdım ve aşağıda sıralayacağım hususları yapmam gerektiğini öğrendim ve uyguluyorum…

1-ilk önce bavulumun etiketine adımı soyadımı ve ülke koduyla birlikte cep telefon numaramı ve herzaman kontrol ettiğim özel email adresimi  yazdım  belki yanlışlıkla benim bavulumu benden önce birisi yanlışlıkla  alır gider ve sonradan bavulun benim olduğunu anlar da müslüman  beni arar diye…

2-bavulun tutacak kısmına  bir işaret koyuyorum mesala ip bağladım ipden benim bavulum olduğunu 200 mt uzaktaki  bavulun benim olup olmadığını anlıyorum. Çünkü artık herşey heryerde sizin kulladığınız bavulun aynısını aynı seyahat de başkasının da kullanması çok muhtemel.

3-daha önceki seyahatlerimden  bavul üzerinde kalan  bütün etiketleri çıkarıyorum bavulun üzerinde geçmişten kalan ne bir sticker ne de bir emniyet bandı bırakıyorum çünkü onlar bavulun başka yerlere gitmesine  neden olabilir.

4-Bording kartlarımı alırken kartların arkasına bavul parça sayısı kadar bavulunuzda bulunan barkod etiketinin aynısını kartın arkasına yapıştırıyorlar ben o kartı bütün seyahatim boyunca hiç kaybetmemeye özen gösteriyorum çünkü o kartı birçok yerde sorabiliyorlar hatta bana birkeresinde uçakdan indim hava alanının dışına çıkarken bavulumdaki etiket numarası ile uçak biniş  kartımdaki etiket numarasının aynı olup olmadığına bakan bir polis dahi oldu.

Pekiii böyle kötü bir şey başıma gelirse ne yapmam gerekiyormuş…

Bagajımın kayıp olduğunu fark ettiğim anda yapmam gereken ilk işlem, yolcu geliş salonundan ayrılmadan, hemen o bölgede bulunan havayolu kayıp eşya ofisine ya da uçuş yaptığınız havayoluna hizmet veren yer hizmeti şirketinin kayıp eşya ofisine bagaj etiketimle  gitmek. Yetkiliye bagajımın olmadığını bildirmem  ve form tutulmasını istemem gerekiyormuş.

Tabi mutlaka form doldurduğunuz kişinin cep numarasını adını soyadını muhakkak alın ki daha sonra bavulunuz bulunana kadar  onunla irtibat kurabilirsiniz.

 

 Bagaj Etiketinin Önemi!

Kayıp eşya yetkilisi size PIR(Property irregularity report /Eşya karışıklık Formu) denilen bir form doldurur. Bu formu düzenletirken verdiğiniz bilgiler bagajınızın bulunması açısından önem arz ettiğinden, bagajınızın rengini, şeklini, içindekileri detaylandırarak anlatmanız, bulunmasını daha da kolaylaştıracaktır. Yetkili kişi bagaj etiketiniz olmaması durumunda size yine form doldurur, fakat bu form Courtesy denilen bir formdur ve hiç bulunamadığı durumda yasal olarak geçerli değildir. Bu sebeple bagaj etiketiniz çok büyük önem taşır. Formunuzu düzenlettikten sonra artık gideceğiniz yere bavulsuz gidebilirsiniz.

Yetkililer bagaj aramanızı dünya çapında kullanılan World Tracer isimli bir sisteme eklerler. Bu sistem otomatik olarak bagaj numaranızdan, uçuş numaranızdan, isminizden ve yetkilinin girdiği tüm bilgilerle otomatik eşleştirme yapan bir sistemdir. Ve başarı oranı çok yüksektir. Farklı bir istasyona karışan bagaj, ilgili istasyonun da elinde olduğu bilgisini girmesi ile birlikte, sistemde otomatik eşleşir. Ve kayıp arayan istasyon bagajın bulunmasına istinaden, bagajı ilk uçuşla ister, geriye kalan size bu bilgiyi iletmek ve bagajınızı size göndermektir.

 

Uçakta Kaybolan Bagajın Bulunma Süreleri

Bagajların bulunma süresi, kaybolma sebeplerine göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak 3-4 gün içerisinde bulunabilir. Fakat başka bir yolcu tarafından alınması durumunda, yanlış alan yolcunun bagajı getirme süresi beklenir.

Bagajınızın kayıp eşya birimi tarafından 45 gün arama süreci bulunmaktadır. Bu süre zarfında bulunamaması durumunda, havayolu merkez kayıp eşya yetkilileri bagajınızın maddi tazmini konusunda sizinle irtibat kurar. Ödeme koşulları havayollarına göre farklılık göstermektedir.

Uçak Bagajında Taşınmaması Gerekenler ve Kayıp Bagaj Tazmini

Bagajlarınızın içerisine hiçbir zaman para, altın gibi maddi değeri yüksek eşya bulundurmamalısınız. Çünkü bu tarz ziynet eşyalarının tazmin durumu söz konusu değildir. Bagajınızda son derece pahalı ve marka kıyafetleriniz var ise bu konuda bazı havayolları fatura ibrazı isteyebilir. Ödeme meblağları havayolu bazında değişiklik göstermektedir. Bazı havayolları kayıp bagaj için birim fiyat uygularken, dünya çapında kaliteli havayolları daha detaylı ödemeler hatta ödül bilet vb. jestler yapabilmektedir.

Bu konuda uluslararası kurallar IATA'da belirtildiği gibi kayıp bagaj için havayolu şirketi yolcuya kilogramına en fazla 30 dolar ödüyor. Örneğin 20 kilogramlık bavulunuz kayboldu. İçindekilere bakılmadan size 600 dolar ödeme gerçekleştiriliyor.

Bagajım hasarlı çıktı. Ne Yapmalıyım?

 Bagajın hasarı anında fark edilecek (teker veya kulp kırılması, yırtılması ve içinde eşya eksilmesi) türden ise aynı gün varış salonunu terk etmeden İstasyon Kayıp ve Bulunan Eşya Ofislerine başvurulması gerekiyor.

Yolcunun başvuru sırasında; 

 

" Seyahat bileti, 

" Bagaj etiketi, 

" Kimlik ile müracaat etmesi lazım.

 

Önce hasarla ilgili rapor tutuluyor. Anında fark edilemeyen hasar ve eksik olayları için ise  seyahat tarihinden itibaren yedi gün içinde bizzat veya taşıyıcıya yazılı müracaatta bulunulması gerekmektedir.